08 februari 2008

Nederland koud verklikkerland


Vandaag zag de Frater een bericht op RTL-teletekst dat hem zijn wenkbrauwen deed fronzen en hem noopte in de digitale pen te klimmen:

Meld Misdaad Anoniem vaker gebeld.
Het meldpunt MMA is vorig jaar veel vaker gebeld dan het jaar ervoor. MMA kreeg ruim 80.000 telefoontjes, 19 % meer dan in 2006.
Van de 80.000 telefoontjes werden er 22.850 meldingen naar politie en justitie doorgestuurd. De meeste hadden te maken met drugszaken.
Volgens MMA’s jaarverslag is een kwart meer misdrijven opgelost dan in 2006.
“Dit waren er 876, waarbij 1111 mensen werden aangehouden.” Het nummer werkte ook preventief. Er werden meer misdrijven voorkomen dankzij een telefoontje.

Dat de Frater vroeger wiskunde in zijn vakkenpakket had komt hem nu nog goed van pas.
Een paar statistische gegevens, even uit mijn hoofd bereken ik:

  • Dat deze telefoontjes een oplossingspercentage hadden van nog geen 1,1 %.
  • Dat van al die telefoongesprekken 28,5 % interessant genoeg was om aan de politie of justitie door te spelen.
  • Dat alle meldingen leidden tot een aanhoudingspercentage van nog geen 1,4 %.
  • Er in het jaar 2006 slechts 700 misdaden via de verkliklijn werden opgelost.

Waar bellen al die mensen dan over vraag ik mij af, als grofweg maar een kwart recherchewaardig is. In den beginne bellen ze natuurlijk omdat zij vinden dat iemand anders bepaalde dingen niet mag doen. Gezien de statistieken vinden de mensen blijkbaar vier keer zoveel zaken misdrijven, dan de politie en justitie. Een gevaarlijke tendens vindt de Frater. Dat betekent eigenlijk dat, zonder iets misdadigs gedaan te hebben, politiemensen voor zijn deur kunnen staan om hem mee te nemen naar het bureau en hem aan een kruisverhoor mogen onderwerpen. Waarvoor weet hij niet. Iemand had de politie getipt over vermeende criminele activiteiten. Na de gebruikelijke stokslagen zal blijken dat de Frater tot de andere 98,6 % behoord en hij wordt weer vrijgelaten. Nu weet hij gelukkig waar hij van verdacht werd, maar nog niet aan wie hij dat te danken heeft. Dit zal hij ook nooit te weten komen want de kliklijn is anoniem.
Een doemscenario waar iedereen zomaar de dupe van kan worden ! Nu zal dat de Frater niet snel gebeuren, gezien zijn vroom morele levenshouding, maar toch, het zal je maar overkomen. De kliklijnen als aanvulling en verrijking van de reeds bestaande burenruzie, als het ware.

Het is toch erg jammer dat de door automatisering vrij gekomen tijd, nu besteed wordt aan het begluren en verklikken der medemens.
Men had beter een goed boek kunnen lezen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nederland en zijn inwoners glijden af naar een immorele samenleving (althans een gedeelte). Verklikkerslijn oftwel MMA, waar doet me dat toch aan denken. Oh ja,....NSB'ers. Het is net als u zegt heer Venerius, het zal je buur maar wezen (waar je de laatste tijd niet meer zo mee op kunt schieten, dus schiet je op een andere manier)

m.v.g,
Marinus

de Frater zei

Marinus,afglijden naar een immorele samenleving impliceerd dat we nu wel een morele samenleving hebben. De mensheid en moraal zijn twee zaken die niet samengaan en dat in het verleden ook nooit gedaan hebben. De "schoft" mens is niet voorniets door zijn Schepper verdoemt en uit Zijn wereld geschopt. Schijbaar om iets onbenulligs als een appeltje, maar toch, een gewaarschuwd mens .........