12 maart 2008

Groningen dwingt werklozen tot werk.


Iedereen die een beroep doet op de bijstand in de gemeente Groningen moet tegenwoordig verplicht, 20 uur in de week, gaan werken bij de sociale werkplaats.
Om werkervaring en –ritme op te doen, aldus wethouder sociale zaken, DSW Stadspark en integratie, Peter Verschuren. De werkzaamheden zullen bestaan uit licht lichamelijk werk, zoals bv. zakjes plakken en pennen in elkaar draaien, dat wat vroeger in Groningen door gehandicapten en gedetineerden werd gedaan.
Waarom nu dan niet meer, vraagt de Frater zich af?
Dat komt omdat enkele jaren geleden er veel gedwongen ontslagen zijn gevallen bij de dienst sociale werkplaatsen (DSW) te Groningen. Een heleboel gehandicapten die daar naar eigen tevredenheid werkten en een centje verdienden werden zonder pardon de laan uit gestuurd.
De gemeentelijke sociale dienst (GSD) heeft daar nu een gedeelte van de (leegstaande) bebouwing gehuurd om zo voor de werklozen de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, door hun alvast met dezelfde werkzaamheden arbeidsritme te laten opdoen. Uiteindelijk veel goedkoper dan die gehandicapten aan het werk te houden. Twee vliegen in een klap dus.
De GSD valt onder de zelfde wethouder als de DSW namelijk Peter Verschuren van de Socialistische Partij.

In het verleden was er ook een partij die dezelfde ideeën over verplichte tewerkstelling had en die heette Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. Lijkt eigenlijk verdacht veel op de naam van Peters partij en zeker wat betreft hun oplossing aangaande het werklozen probleem.
Op zich heb ik er geen probleem mee om mensen zonder werk die een beroep doen op de bijstand, zinvol te werk te stellen, aangepast aan hun opleiding en kundigheid. Maar nu krijg ik toch wel een vreemde bijsmaak in de mond als ik weet dat er eerst bij de zelfde portefeuille ontslagen zijn gevallen, die nu door werklozen worden opgevuld.

Ons sociale stelsel zal ongetwijfeld veel geld kosten, maar met een bonus van een miljoen euro, vrij gebruikelijk heden in het bedrijfsleven, kunnen al gauw 80 werklozen een jaar lang een uitkering hebben. Geen vetpot, maar je hoeft dan niet van de kou of honger te sterven, dat hoeft de ontvanger van dergelijke premies al helemaal niet te doen van zijn gewone loon en bovendien hadden de gehandicapten hun werkplaats kunnen behouden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Frater, ik hoor nu dat de SP zich zorgen maakt over het opheffen van de laatste postkantoren in Nederland. Kan Verschuren die kantoren niet ook afhuren om werklozen(oa de laatste postkantoorbeambten) daar met licht lichamelijk werk aan de slag te zetten. Te denken valt aan het afstempelen van gemeentelijke stukken, het dichtlikken van de dienstenvelloppen en kip Karin Dekker, het bewaken van de fietsen van collega-likkers en het zetten van de immer verse koffie?

Anoniem zei

Ja Frater dat klopt van die tewerkstellingen. Volgens zeer betrouwbare bron heb ik vernomen dat de afstand tot de arbeidsmarkt verkleind wordt door het inelkaar frutsen van gordijnhaakjes. Daar zullen ze inderdaad flink mee opschieten richting arbeidsmarkt, want welke werknemer wil niet zo'n gekwalificeerde gordijnhaakjesfrutselaar in dienst hebben. Ze staan te springen voor de poort van de DSW om er als de kippen bij te zijn.

A. de Laar

Anoniem zei

Voor de liefhebbers vond ik hier nog een vacature op de site van het CWI: www.werk.nl

chefkok klein restaurant (m/v)

Harige Anus
Verzetsstrijderslaan 4
9727CE GRONINGEN
Algemeen
Referentie : 3017681
Bron : Werk.nl website
(Her)publicatiedatum : 25-03-2008
Sluitingsdatum sollicitaties : 08-04-2008
Vacaturekenmerk :

De werklocatie is Groningen; er worden kandidaten gezocht in heel Nederland.. De werkgever is werkzaam in Horeca en huishouding.
...
Het werk
...

Arbeidsvoorwaarden
Aantal uur per week Salaris indicatie Dienstverband Beloningsvorm

Gevraagde opleiding
Geen opleiding gevraagd.
Gevraagde ervaring
sous-chefkok klein restaurant 1 maanden
Talenkennis
Taal Mondeling Schriftelijk
Nederlands Goed Uitstekend
Duits Redelijk Redelijk
Engels Goed Goed
Frans Redelijk N.v.t.
Rijbewijs
Geen rijbewijs gevraagd.
Werktijden

: 40
:
: VAST
: Vast loon / uurloon

Normale uren, dagdienst
Overige eisen
...
Contactpersoon
Contactpersoon : Peter
Telefoon : 0503178200
E-mailadres : petervanvoorn@live.nl

Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.