19 juli 2008

De val van Montsegur


Volgend jaar is het alweer 800 jaar geleden dat het zogenaamde Christendom opdracht gaf tot uitschakeling van een van zijn grootste concurrenten de Cartharen, ware gnostici, door complete bevolkingsgroepen op de brandstapel te gooien. De toenmalige paus Innocentius III, in het geheel niet zo onschuldig als zijn naam doet vermoeden, gaf opdracht tot de inquisitie aan Simon de Montfort.
De Cartharen, ascetisch en spiritueel als ze waren, pasten niet in het Christelijke beeld en ideaal van de toenmalige heersers en clerus en konden met de hand op de bijbel, gezegend door de paus, het ravijn in of op de brandstapel gekieperd worden.
Zij leefden in het district Ariège en Pyrénées Orientale, zuidelijk van Carcassonne en Toulouse. In de streek rond Foix en Lavenalet lag hun heiligste der heiligen, het kasteel Montsegur, het laatste bolwerk, dat op 16 maart 1243 viel.
Om aan een wisse dood op de brandstapel te ontsnappen moest men zich bekeren tot het Christendom, iets wat de Cartharen weigerden en zij liepen en masse vrijwillig de brandstapel in.
Met deze wetenschap in ons achterhoofd heeft de term Christelijk wel een heel rare bijsmaak en is de benaming Christendom niet eens zo slecht gekozen. De onthoofdingen die tegenwoordig in de Islam gebeuren zijn ware daden van barmhartigheid vergeleken met de acties van de inquisitie destijds.

In het jaar 2009 zal op grootschalige wijze dit lugubere feit herdacht worden en de Frater zal zeker van de partij zijn om zijn eer te bewijzen aan hun die ons voorgingen in het waarlijk mens zijn, de Bonhommes.

Voor meer info kan men op Cartharen, Montsegur of gnostici zoeken op het internet.

foto: ruine Montsegur

Geen opmerkingen: