04 mei 2008

Er is nog hoop voor het tafeltennis in Nederland


Gisteren was de Frater even gaan kijken naar de eerste van twee finalewedstrijden om de Nederlandse tafeltennistitel voor de jeugd. De strijd gaat tussen de jongens van GTTC uit Groningen en die van FVT uit Rotterdam (alhoewel Jules Deelder zal beweren dat IJsselmonde niet tot het echte Rotterdam behoort).
De Groningers traden aan met Ewout Oostwouder, Teun Bosveld en Nathan Jansema. Youri Hubner bleef aan de kant.
Bij de Rotterdammertjes speelden Cosmin Stan, Martin Khatcharov, Raiko Gommers en Laurens Tromer(in het dubbel). Dit team is verreweg het jongste in de kampioenspoule van de jongens, met een gemiddelde leeftijd van 13 jaar. Als outsider begonnen, eindigde ze als eerste in de reguliere competitie. GTTC eindigde hier, mede door blessureleed op een derde plaats. Na de eerste play-off wedstrijden kwamen beide als winnaar uit de bus en speelden nu dus de eerste finale wedstrijd.
De zaal bij GTTC was goed gevuld en de stemming opperbest. Ondanks een achterstand van 1-3 en later zelfs 2-4, bleef de sfeer erin. Op dat moment leek een nederlaag voor de Groningers onafwendbaar, maar de nimmer aflatende trommelslagen van Hugo Beute, die zich ontpopte als supersupporter, sloegen het team van GTTC naar een 5-5 eindstand. De Frater zijn oren en Hugo's handen doen de volgende dag nog pijn.
Naar de bescheiden mening van de Frater een voor de Groningers fortuinlijke eindstand, daar hij de pupillen van FVT over de hele linie toch iets beter vond spelen. Deze knaapjes spelen nog zo’n 5 jaar bij de jeugd en met hun huidige niveau belooft dat wat voor de toekomst van de NTTB.
Volgende zaterdag is de return in IJsselmonde.

Een minder plezierige bijkomstigheid was de mededeling van Boys speler Luciën Halsema, dat deze week de TTV de Boys misschien ophoudt te bestaan. Dit door het feit dat de laatste overgebleven oprichter, Mister de Boys Jan Brouwer zijn batje aan de Martinitoren gaat hangen en er te weinig spelers overblijven om de zaalhuur en andere onkosten te betalen. Dit zou een behoorlijke aderlating zijn voor het niveau van het noordelijke tafeltennis, want waar de kwantitatieve inbreng van het jongensclubje gering was, was de kwalitatieve inbreng toch wel van essentieel belang voor het TT- gebeuren in het noorden van het land.
Nog geen 10 jaar na het overlijden van stuurman en initiator Ad van Dongen sterft zijn clubje nu dan ook een plotselinge dood.
Na het verdwijnen van Pokerface(afdeling Utrecht) en nu waarschijnlijk de Boys, betekent dit ook het einde van de rebellenclubjes en het zout in de pap van de NTTB.
De Frater hoopt dat het niet zover gaat komen en er oplossingen gevonden worden voor hun voortbestaan. Hijzelf zal bidden voor een wonder.
Foto FVT
vlnr Rajko Gommers, Cosmin-Ionut Stan, Martin Khatchanov, coach Aad Kwakkelstein en Laurens Tromer. De Frater kon helaas geen teamfoto van GTTC op het internet vinden.

1 opmerking:

Anoniem zei

gelezen en informatie opgedaan.
heer frater nu terug naar het leven wat ik begrijp, die rotterdammers zijn (misschien)toch te sterk voor jullie, in ieder geval succes